1. Lov drinske plotice

VRIJEME  PLOTICE - MAJSKE DILEME

 

            Evo, dođe nam i Maj – mjesec sa najbržim svitanjem i najdužim sutonom. Evo i sreće za sve one kojima je petnaest sati minimalna dnevna doza za dobar provod na vodi. Evo, blago nama, dugih i aromatičnih dana, raspucanih peludom, klicama i mirisom raventa, smrdljikovine, oslada, glavočike i salepa. U maju sve vode zamirišu ribom, a riba vodom. Ima li veće sreće od jutarnjeg probijanja kroz čestar i podivljale majske trave na putu do svoje omiljene vode.

Opširnije: 1. Lov drinske plotice

2. Novembar na višim vodama (2011)

SEZONA VIROVA

 

          Ako se neko ove godine požali da mu je ljeto bilo kratko, ili hladno, trebalo bi ga odmah deportovati u Mozambik, ili, još bolje, u Libiju. Još od polovine maja krenule su suše i tropske vrućine, a nedavno mi rekoše da su se ljudi kupali u Zvorničkom jezeru sve do 12. oktobra. Za razliku od ljeta, jesen će, po svemu sudeći, trajati samo mjesec dana. Druga polovina oktobra ličila je na novembar, a od polovine novembra, za nas ribare je oduvijek kretala zima.

Opširnije: 2. Novembar na višim vodama (2011)

3. Lov plotice u kasnu jesen

PLOTICA – GORSKI AMUR


            U godini imaju dva mjeseca koja treba posvetiti najljepšem predstavniku šaranskog roda – plotici. To su april i novembar. Ako imamo u vidu da se plotica u aprilu mrijestu, ostaje gorak okus u ustima kad uhvatimo desetak matičnih primjeraka ove plemenite ribe, a trbusi se otegli od rasplodnog materijala. Ako želite dobro ovoj, inače vrlo osjetljivoj vrsti, onda ipak preskočite april, maj i sačekajte novembar.

Opširnije: 3. Lov plotice u kasnu jesen

4. Lov plotice u proljeće

LOV PLOTICE U MARTU / APRILU

PLOTICA I TAČKA!

 

            Oduvijek mi je bilo čudno kako to da pojedine vrste riba imaju samo jedno i isto ime na cijelom srpsko-hrvatskom govornom području, kao naprimjer, klen, mrena, smuđ, šaran, štuka, som, deverika, mladica itd; pojedine pak vrste imaju jedno ili dva zvanična imena i mnoštvo lokalnih naziva, kao naprimjer: babuška ili srebrni karaš (melez, zlatica, bastard, pastak...) američko patuljasto somče (cverglan, abesinac, manjov, terpan...), skobalj ili škobalj (podust, atnica, tintaš, bjelica); a najčudnije u cijeloj ovoj priči je što pojedine vrste riba imaju takvu sudbinu da ih niko, ama baš niko, na cijelom govornom području ne zove njihovim pravim i jedino ispravnim nazivom!?

Opširnije: 4. Lov plotice u proljeće

5. Plotica, zaboravljena lepotica (1996)

PLOTICA, ZABORAVLJENA LEPOTICA

 

          Plotica (Rutilus Pigus Virgo) je zasigurno jedna od najljepših i ujedno najmisterioznijih slatkovodnih riba. Naraste do 4 kg težine, ali ne u svim vodama. Na „toplim“ vodama plotica naraste do dva kilograma, ali u gornjim tokovima Sane i Une, u toku sezone se svakodnevno love primjerci od preko tri kilograma težine. Zašto je to tako, ne znam, ali da je tako, to Vam garantujem. Ali nije samo sa ploticama slučaj da u ovim vodama naraste do grandioznih dimenzija. U gornjim tokovima Sane i Une svoj biološki maksimum dostižu i mrene, škobalji, klenovi, te svi salmonidi. Samo dio objašnjenja za ovu neobičnost može se pronaći u tzv. „Lososovom sindromu“. Kao što lososi pred kraj svog života kreću iz mora na dugački put u gornje tokove planinskih tekućica, radi toga da se tamo izmrijeste i umru, i neke ribe naših voda ponašaju se slično.

Opširnije: 5. Plotica, zaboravljena lepotica (1996)

6. Lov plotice (2010)

PUNA SEZONA ZA LOV KRALJICE CIPRINIDA


            Mada kalendar kaže da zima počinje krajem decembra, za nas ribolovce, a i za većinu riba, zima počinje u novembru. Za mnoge ribolovce, naročito šarandžije, ovo je poslednji mjesec ribolova i zadnja prilika da se prevari još poneki poluusnuli primjerak njihove omiljene ribe. Kad padnu prvi novembarski snjegovi, a od jutarnjih mrazeva počnu da trnu brkovi, većina naših voda, pogotovo u ravnici, nekako iznenada opusti. Nastupa vrijeme fanatika, onih kojima ribolov nije samo korisna razbibriga, zdrav način da se ubije vrijeme i dopuni trpeza besplatnom ribom, već je to stil življenja i možda najbolji način da svom životu daju neki dublji smisao.

Opširnije: 6. Lov plotice (2010)

7. Zimski lov plotice

ČEKAJUĆI PLOTICU

          Sa prvim danima decembra ulazimo u jedan dugi period od gotovo sto dana sa ujednačenim uslovima za ribolov. Od marta do decembra svaki mjesec ima svoj individualni pečat, nešto svoje specifično, po čemu se razlikuje od drugih mjeseci. Ne samo da se razlikuju mart od aprila, avgust od septembra, već se čak u toku istog mjeseca okolnosti na vodi mogu dramatično promjeniti.

          Kako dođe zima, mjeseci kao da gube svoj potpis, počinju ličiti jedni na druge, pa nam se često dešava, naročito nama starijim, da nismo u stanju da se sjetimo, dali je ono prošle godine riba dobro radila polovinom decembra, ili se to dešavalo krajem februara.

          Ako prognozu uspješnosti ribolova predstavimo sebi kao rješavanje jednačine sa više nepoznatih, zima je zasigurno period kada ćemo taj matematički zadatak najlakše riješiti. Sudeći po svemu, ovo će biti jedna od onih zima sa najmanje nepoznanica, pa se bojim da će i najmanje nadareni đaci lako rješavati ribolovačke jednačine.

Opširnije: 7. Zimski lov plotice

Logos