1. Idealan dan na divljim vodama

VREMENOVANJE

 

          Nekada davno sam zapisao, a i sada stojim iza toga – kako zapravo definisati idealan dan. Formula je i dalje ista: osam sati sna i šesnaest sati ribolova. Maj i juni su kao stvoreni za ostvarenje ovog ideala.

          Kako to 16 sati ribolova, upitaće se mnogi, pogotovo kolege iz ravnice, koji su navikli da se riba lovi samo ujutro ili uveče? Zaista, oni koji love na Dunavu, Tisi ili u Koviljskom ritu, nemaju na vodi u toplije doba godine šta da rade više od 5 sati – tri sata ujutro i dva uveče više je nego dovoljno vremena da se nešto ulovi. Sve preko toga je mučenje po pripeci i jalova rabota.

Opširnije: 1. Idealan dan na divljim vodama

2. Drinska hodoljublja (2007)

        Mada nisam u godinama kada čovek treba da se raduje brzom protoku vremena, evo, jedva čekam da prođe ova 2007.

          Izuzmem li neobično suvo i toplo proljeće, desilo nam se kolebljivo ljeto, koje se nekako prerano i naglo svelo u hladnu, kišovitu i tešku jesen, a sudeći po ranim snjegovima, čeka nas još tmurnija i hladnija zima.

Opširnije: 2. Drinska hodoljublja (2007)

3. Februarsko vremenovanje u ravnici

            Sa dolaskom februara već se nazire kraj one dugačke sive niti što počinje s prvim novembarskim mrazevima, a završava se negdje polovinom marta. Kad je ribolov u pitanju, ne razlikuje se ovaj mjesec u bitnom od svoja tri prethodnika. Još je to tvdo vrijeme. Rijeke se zbile u korito i lagano teku, kao istopljena guma. Sve živo nabilo se u dugačke virove – zimovnike, prikupljajući sa oskudnog dna ono malo hrane, koja treba da ih okrijepi i pripremi za predstojeće napore u martu, kada počinju velike proljećne migracije.

Opširnije: 3. Februarsko vremenovanje u ravnici

4. Kad rijeke oteku

RANA JESEN NA DRINI - KAD RIJEKE OTEKU

 

          Već u aprilu sam dobro naslutio da ćemo imati sušnu godinu. Tako je bilo i prije osam godina, a tako će, po svemu sudeći, biti i 2019.

          Sada, početkom septembra, vodostaji svih naših planinskih rijeka su izuzetno niski, što je na nekim vodama stvorilo idealne uslove za ribolov, ali na nekim je stvorilo velike probleme.

Opširnije: 4. Kad rijeke oteku

5. Panonski klen

LJETNJI LOV JEZA NA DUNAVU


          Dolaskom juna ljubitelji plovka sa Dunava, Save, Tise i sličnih rijeka imaju razloga da se raduju. Počinje sezona lova jeza, ili, ako vam je draže protfiša. Ne griješe mnogo oni koji ovu ribu nazivaju ravničarskim klenom, jer jez (leuciskus idus l.) ne samo da je istog roda kao klen (leuciskus cephalas l.), već ima mnogo sličnosti u pogledu navika u ishrani i načinu života. Od klena se razlikuje po širem tijelu, manjoj glavi i ustima, te po sitnijoj krljušti. Poput klena naraste ponegdje i preko 4 kilograma, ali se svi uslovi od preko dva kilograma smatraju kapitalnim. Za razliku od klena, koji već na težini od preko kilograma postaje samac, krupni jezovi znaju da se grupišu u veća jata, ali uglavnom dalje od obale i gustih jata sitnog jeza. Najkrupniji primjerci noću prilaze obali u potrazi za sitnom ribom i to je prava prilika da se poneki kapitalac prevari varalicom.

Opširnije: 5. Panonski klen

6. Moj dragi plavonos

DOSIJE: ŠLJIVAR U PROLEĆE

 

          Prvog svog šljivara ulovio sam još davne 1977. godine na rijeci Jablanici, koja se uljevala u Savu kod Bosanske Gradiške. Primjerak je bio izuzetno sitan (oko 50 grama), pa sam bio ubijeđen da je u pitanju jedna od onih dosadnih pljosnatih riba iz Save, koje masovno u proljeće ulaze u pritoke radi mrijesta. Tada još ni slutio nisam da sam uhvatio jednu od najneobičnijih riba, vrstu kojoj ću posvetiti mnoga svoja lutanja i koja će 1992. godine doći čak i u moju rodnu Zenicu.

Opširnije: 6. Moj dragi plavonos

7. Lov na hladnim vodama u uslovima niskih vodostaja

          Sada, početkom jula, čini se da više nema nikakvih dilema da ćemo imati dugo i sušno ljeto. Naravno, to nam niko ne može garantovati i nije isključena mogućnost da nam se dogodi „upišano ljeto“ – dva dana sunca, pa jedan dan pljuskovi, ili, sunčano do podne, a predveče stalno neka kiša...

          Hajde da budemo optimisti i da naše ribolovačke avanture planiramo na bazi pretpostavke o žarkom i suvom ljetu. Pred nama su tri top mjeseca za ribolov na velikim i hladnim planinskim rijekama, poput Drine, Lima, Une ili Sane.

Opširnije: 7. Lov na hladnim vodama u uslovima niskih vodostaja

8. Oktobar

Oktobar je definitivno najteži mjesec za davanje savjeta mladjim kolegama o tome gdje otići i šta loviti. Kada me neko u avgustu, recimo na Drini, priupita za ribarski savjet, lako bi mu odgovorio: «Danju lovi na plovak, a u rano jutro i po noći bacaj mladici.» U maju i junu još je lakše biti savjetodavac – ujutro piči što uzvodnije, prema brani, nađi dobar «penal» i bacaj pastrmci manje voblere, spinere, ili, ako ste pravi meraklija, strimere. Čim malo jače prigrije i rosa otpusti, varaličarac vratite u auto, spustite se na prvi izgledniji preljev i «raspušite» muhe lipljenu. Dani su tada toliko dugi, da imate dovoljno vremena i za par sati plovkarenja, tek tako da vas želja mine, a da opet ništa bitno ne propustite od lova lipljena, radi kojeg se u ovo doba najčešće i dolazi na Drinu.

Opširnije: 8. Oktobar

Logos