1. Ljetnji lov škobalja

          Najatraktivnija voda u Srbiji i Crnoj Gori, a po mnogima i u cijeloj jugoistočnoj Evropi, jeste rijeka Drina. Najveća atrakcija ove rijeke su svakako krupni salmonidi, prije svega mladica (Hucho Hucho l.) koja u Drini naraste i preko 35 kg. Drina je bogato nastanjena lipljenom, a najveći registrovani primjerak, uhvaćen na vještačku mušicu, težio je 2,55 kg. Potočne pastrmke nema u velikim količinama, ali su zato pojedinačni primjerci krupni, u prosjeku preko 3 kg, a na ulaznim dijelovima drinskih hidroakumulacija hvatani su primjerci i preko 15 kg.

          Osim salmonida, Drinu bogato nastanjuju škobalj, mrena, klen, plotica i potočna mrena, a u hidroakumulacijama imamo više nego solidnu populaciju soma, šarana, smuđa i štuke.

Opširnije: 1. Ljetnji lov škobalja

2. Zimski lov škobalja na Bosni (2004)

POČELO JE, POČELO !


            Gotovo je sa prenemaganjem. Prava sezona lova škobalja može da počne.

Ni jutarnja studen, ni snijegom prekriveni kupinjaci, što očas progule neopren, ni teški mamurluk, ni cika žene i djece, ni siktanje zlobne tašte, a pogotovo ne parlamentarni izbori, ne mogu odvratiti pravog škobaljaša da naredna tri mjeseca svaki slobodni trenutak provedu na vodi. I doista, ko se u naredna tri mjeseca ne nahvata škobalja, moj mu je savjet da batali ovaj sport i posveti se nečem drugom, naprimjer, šahu i gledanju auto trka.

Opširnije: 2. Zimski lov škobalja na Bosni (2004)

3. Zimski lov škobalja (2005)

GODINA KOJU NEĆE OPLAKIVATI

 

            Evo, još malo pa prođe ova godina. Rijetki su ribolovci koji će ovo reći sa sjetom. Izuzmemo li par ljudi kojima se posrećilo da uhvate ribu svog života, svi jedva čekaju da prođe i ovih tridesetak dana i da što prije zaborave 2005. Pamtim dosta loših godina, ali ne pamtim da smo imali dvije vezane godine sa ovako lošim uslovima za ribolov. Šta je to toliko loše u ovoj godini – pitaće se rijetki, a naročito ljubitelji štuke, jer ovo je bila njena godina.

            Evo šta je loše. Prvih devet i po mjeseci ove godine čekali smo da se voda namjesti, a kad se vodostaj napokon stabilizovao i vode izbistrile, riba je prestala da radi?! Kolegama iz ravnice, pogotovo onima koji love na jezerima, barama i kanalima, ova priča neće biti sasvim jasna, jer na tim tipovima vode količina padavina i stanje vodostaja nisu od presudnog značaja na aktivnost ribe.

Opširnije: 3. Zimski lov škobalja (2005)

4. Krivaja (2000)

APRIL NA MALIM RIJEKAMA


          Sva ona silna riba što se još početkom marta pokrenula na veliki put radi mrijesta, stigla je u aprilu na svoja ishodišta. Velike rijeke iz mrenskog regiona gotovo da opuste od ribe. Sada se sve dešava u njihovim većim pritokama. Na rijekama koje na većoj dužini svog toka nemaju neku veću pritoku, najveća koncentracija ribe u aprilu bude u širem rejonu ušća jačih potoka ili na dugačkim šljunkovito-pjeskovitim plitkim nanosima iza riječnih ada (karakteristično npr. za središnji tok rijeke Drine).

Opširnije: 4. Krivaja (2000)

5. Lov škobalja u februaru

ŠKOBALJI UZVRAĆAJU UDARAC

 

            Februar je kratak i jasan mjesec. Kratak, jer traje samo 28 dana, a jasan, zato što je mladica u zabrani, pa više nemamo dilema što ponijeti od pribora – lovi se samo škobalj. Istina, može se u februaru sa dosta uspjeha loviti i klen, a naleti i poneka mrena na travu ili larve efemera. Ipak, februarski dan je još isuviše kratak za nekakvo eksperimentisanje, pa je mnogo mudrija odluka da se od ranog jutra do sutona posvetite isključivo lovu škobalja. Ovaj savjet važi kako za više planinske vode sa mješovitom ciprinidno – salmonidnim sastavom riblje populacije (Drina, Lim, Vrbas, Sana…) tako i za vode iz tzv. mrenskog regiona (Morava, Ibar, Nišava, Bosna…)

Opširnije: 5. Lov škobalja u februaru

6. Lov škobalja u oktobru

OKTOBAR – SEZONA ŠKOBALJA


            Na većini voda mrenskog regiona i na velikim ravničarskim rijekama sezona lova škobalja počinje tek sa prvim oktobarskim zahlađenjima. Ono što su juli i avgust za »hladne« vode, to su oktobar i naredni hladni mjeseci za »tople« vode.

            Stari ribari imaju običaj reći: »Nema škobalja dok mraz ne stegne«. Sasvim su u pravu, ali samo kada se radi o rijekama mrenskog regiona i ostalim vodama koje imaju veliko godišnje odstupanje u temperaturi vode (od 2-28°C). Sa velikom pouzdanošću možemo utvrditi jedno pravilo: Što su odstupanja između minimalne i maksimalne temperature vode veća, to se početak aktivnosti škobalja više prenosi u hladne mjesece. Naprimjer, na rijeci Bosni, čije korito je neposredno ispod tankog sloja šljunka sačinjeno od velikih greda mrkog uglja, i koja se ljeti zagrije do 30°C, niko normalan i ne pokušava loviti škobalja prije kraja septembra – početka oktobra, a udarni mjeseci su novembar i decembar.

Opširnije: 6. Lov škobalja u oktobru

7. Opsesija zvana škobalj (1995)

DNEVNIK: OKTOBAR – NOVEMBAR

 

          Oktobar je otpočeo s kišom. Sa svih strana nabujali potoci i vododerine nose mulj i lišće. Zeleno ubrzano uzmiče pred sivim i tmastim tonovima maglovitog krajolika. Sa svih strana grgolji iklokoće, a ja, probijajući se s mukom kroz vlažne kupinjake, hitam napuštenim kolosijekom kraj svoje omiljene vode. Tek poneki pijanac, što baulja kroz jutranju maglu, brojeći pragove, podsjeti me da ipak nisam sam na ovoj planeti.

Opširnije: 7. Opsesija zvana škobalj (1995)

8. Lov škobalja u uslovima niskih vodostaja

Kad utihne Drina

 

          Sada, kada je prošlo više od pola godine, više nema nikakvih dilema. Za nas ribolovce ovo je možda i najgora godina u poslednje četiri, a možda i više decenija.

          U prva tri mjeseca imali smo ekstremno visoke vodostaje, a slično je bilo i u poslednja dva mjeseca protekle godine. Zahvaljujući takvom stanju na vodama nisu se proslavili ni škobaljaši, a bogami ni mladičari.

Opširnije: 8. Lov škobalja u uslovima niskih vodostaja

Logos