1. Avgust na vodama Crne Gore

            Čudna je priroda. Njen rukopis je uglavnom razvučen i treba joj mnogo prostora da ispriča svu svoju priču. Pogledajte samo ta ruska prostranstva. Od Sankt Petersburga do Kijeva putujete vozom nekoliko dana u pravcu sjever – jug, a kroz prozor gledate jedan te isti pejzaž – beskrajna, blago zatalasana ravnica, pokrivena žitom, poleglom travom i šumama breze, a kroz tu ravnicu valjaju se ogromne rijeke boje bijele kafe.

            Ponegdje opet, priroda kao da se unervozila i ušeprtljala, pa na vrlo malom prostoru kao da prospe svu ljepotu, u svoj njenoj raskoši i raznovrsnosti. Malo je na svijetu takvih prostora gdje se priroda neštedimice otvorila i ispisala svoje najljepše priče. Crna Gora je jedno od takvih mjesta, gdje je majčica priroda zadojila pejzaž iz obje sise.

Opširnije: 1. Avgust na vodama Crne Gore

2. Sliv rijeke Bosne

RIJEKA BOSNA – RIJEKA KOJA SPAJA

Salmonidne vode u slivu rijeke Bosne

 

            U danas već kultnoj knjizi pokojnog Veljka Klašterke “Ribolovni tereni Jugoslavije” (Založba Mladinska Knjiga 1990) dosta je pažnje poklonjeno slivovima najvećih bosansko-hercegovačkih rijeka. Međutim, nijednom riječju ne spominje se rijeka Bosna i njene pritoke. Listajući po već požutjelim primjercima “Ribarskog lista” (glasilo nekadašnjeg Saveza ribolovaca SR BiH) nailazimo na sličnu situaciju. Mnogo je tu prekrasnih lirskih zapisa o Uni, sunčanih putopisa i živopisnih kazivanja sa Neretve I Trebišnjice, velikih ribarskih pustolovina sa studene Drine i mnogo toga još lijepog i interesantnog sa gorskih ljepotica diljem Bosne i Hercegovine. O Bosni, međutim, te Krivaji, Željeznici, Fojnici, Lašvi, Usori… tek se ponegdje i ponešto, onako uzgred napisala pokoja riječ.

Opširnije: 2. Sliv rijeke Bosne

3. Čudo u Travniku

NOVI PASTRMSKI REVIR


Na većini pastrmskih voda juli i avgust se smatraju posnim mjesecima, jer se aktivnost riba svodi na par sati neposredno prije i poslije svanuća, te na suton i mrak. Upravo radi toga, mnoge neupućene će začuditi da je ovogodišnja sezona mušičarenja na rijeci Lašvi u Travniku (poseban revir) otvorena 19. jula. Kažem neupućene, jer je svima koji su ranije dolazili na ove terene dobro poznato da su upravo juli i avgust najproduktivniji mjeseci za mušičarenje – i to u pola dana i po najjačem suncu !?

Opširnije: 3. Čudo u Travniku

4. Preporođena rijeka

LOV U GORNJEM TOKU VRBASA


            Evo, ga napokon prvi mjesec sa onim režećim „R“. Nakon zaista dugog, toplog i dosadnog ljeta ostaje nam da se nadamo da će ovo septembarsko prijeteće „R“ značiti stvarno zahlađenje i dugo očekivani početak stvarne aktivnosti ribe na svim našim gotovo ucrvalim vodama.

          Već mi je dosadilo da svakodnevno slušam jednu te istu priču. Od Subotice do Dimitrovgrada, u protekla dva mjeseca javilo mi se stotine ljudi, a kao da jedan priča: „Krene riba da radi dva dana, pa stane deset; proradi pet dana, pa kao da je nema dvije nedelje. Rijeke, jezera, kanali, starače i kubici upalili se do tačke ključanja. Čak se i Drina ispod Perućca početkom avgusta ugrijala i povukla miris na trulu algu, pa se u njoj moglo kupati kao u Jegričkoj.

Opširnije: 4. Preporođena rijeka

5. Od Trešnjice do Baskija

REVIRI: DRINA OD TREŠNJICE DO BAJINE BAŠTE

DOPING LJEPOTOM


            U broju 18. „Revira“ u tekstu pod nazivom „Drina bira društvo“ predstavio sam najatraktivnije terene na Drini od Ljubovijskog mosta do ušća rijeke Trešnjice. Planirano je da to bude prvi u nizu od četiri teksta u kojima bi predstavio našu najljepšu rijeku u njenom najatraktivnijem dijelu: od Ljubovije do Bajine Bašte sa srbijanske strane i od Skelena do Bratunca sa bosanske strane. Iskren da budem, zaboravio sam na to obećanje i sve je ostalo na tekstu iz broja 18. Zato je dobro što naši čitaoci nisu zaboravni, pa su nas podsjetili da treba nastaviti započeto. Dakle, vežimo pojaseve i krenimo dalje uz Drinu, od ušća Trešnjice prema Bajinoj Bašti.

Opširnije: 5. Od Trešnjice do Baskija

6. Raj na Vrbasu

AKUMULACIJA BOČAC


            Evo nas kako ulazimo u juni, a na većini voda ribolovna sezona još nije krenula. Velike padavine i neobično hladni dani u drugoj polovini maja, na većini rijeka doveli su do poplava i pada prosječne temperature vode za ovo doba godine. Trebaće još dosta vremena i sušnih dana da naše najveće rijeke Dunav, Tisa, Morava i Drina postanu atraktivne za ribolov. Nekakav ribolov još je jedino moguć na kanalima DTD i vještačkim akumulacijama, što za većinu ozbiljnih ribolovaca nije dovoljan razlog da raspakuju svoj pribor.

            Upravo zbog tih malo ambicioznijih ribolovaca željnih pravih ribolovačkih avantura, za ovu priliku pripremio sam jedan zanimljiv prijedlog kako provesti dobar vikend. U pitanju je hidroakumulacija Bočac i nekoliko zanimljivih rijeka u neposrednom okruženju.

Opširnije: 6. Raj na Vrbasu

7. Pastrmski reviri istočne Bosne

OTVOR SEZONE PASTRMKE

 

Vjerujem da svaki od nas ribolovaca ima neki svoj omiljeni datum u godini, kada, kao na neku dugo očekivanu svečanost, odlazi u ribolov. Za štukaroše to je svakako 1. april, za smuđaroše 1. maj, za šarandžije 1. juni, a za ljubitelje lova pastrmke nema većeg datuma od 1. marta. Siguran sam da su ovi poslednji najnestrpljiviji, jer svoju omiljenu ribu nisu vidjeli još od 1. oktobra. Zaista, mi koji lovimo ribu svih 12 mjeseci i ne slutimo kakva se drama krajem februara odvija u glavama ljudi koji isključivo love pastrmku. Za njih je 1. mart – dan otvora sezona lova pasmtrke – i Božić i Bajram i Dan državnosti istovremeno.

Opširnije: 7. Pastrmski reviri istočne Bosne

8. Ribnik

RIBNIK


            Godinama već u meni klija jedna priča, kao neko duhovno vrenje, ali nikako da uzrije ta komina, da poteče kazivanje. Nadima se i joguni, oblikuje i rastače, ponekad vesela, uglavnom tužna – priča o jednoj rijeci, koja udari najdublji pečat na mojoj ribarskoj duši.

            Ima tako rijeka koje se znaju ljupko oteti našoj vječnoj potrebi za imenovanjem, uobličavanjem i upričavanjem. Naši stari su bili pametniji – oni su pjevali svoje rijeke. Znali su da i najljepša priča uprlja vodu. Priča je okamenjeni dah, a melodija teče – baš kao i rijeka.

Opširnije: 8. Ribnik

Logos